Otvaranje izlozbe KOMPILACIJA II

By zozon blog - September 21, 2016


Izložba “KOMPILACIJA II” koja će 22. septembra biti otvorena u Galeriji ŠTAB, logičan je nastavak koncepta iz 2014. godine kada nam se Jovanović, u Uličnoj galeriji u Beogradu, predstavio radovima manjih formata iz nekoliko različitih ciklusa koji su obuhvatali period od 2010. do 2014. godine.

Zbog tehničkih uslova koje diktira karakte Ulične galerije, Jovanović je morao da napravi izbor, pa otuda naziv izložbe koja je, kako je navedeo, celina”raznorodnih – različitih” delova.

Za razliku od prve “Kompilacije”, Jovanović će nam u Galeriji ŠTAB, predstaviti pre svega slike velikih formata iz već dobro poznatih ciklusa “Đoko Jeremić, drugovi i barok” i “Dokumenti”, koje nismo imali priliku da vidimo na prethodnoj izložbi, kao i slike koje su objedinjujuća karika i koje nemaju ekskluzivno pravo pripadanja ciklusu, već su nastajale kao deo nekakvog eksperimenta, lični material, obična samostalna slika ili rečeno jezikom muzike “singl”.

Na izložbi “KOMPILACIJA II” imaćemo priliku da vidimo i slike koje su nastale u preiodu posle 2014. godine, a po prvi put biće prikazani i umetnički objekti – ručno oslikani bicikli. Slobodno možemo reći da se ova izložba može sagledavati kao retrospektiva umetnikovog delovanja od 2010. godine pa do danas.  “Ivan Jovanović čovek je od nasleđa i zato često koristi istorijske izvore. Njegove slike su poput predimenzioniranih, retuširanih fotografija iz privatnih i javnih kolekcija. On evocira prošla vremena, interpretirajući scene iz porodičnih albuma i stare štampe. Zato su na Ivanovim slikama prisutni partizani, astronauti, politički zvaničnici nesvrstanih zemalja, olimpijci iz Sarajeva 1984. godine. Kako je u srži fotografije lament za prošlim i nepovratnim, njegove slike kod posmatrača nepobitno bude osećaj nostalgije. Ivan je okrenut ka spoljašnjem svetu, on koristi egzaktnost fotografije i pažljivo konstruiše svoje slikarstvo kroz valerske odnose...Ako Ivana pokušamo da smestimo u domen racionalnog i objektivnog kao slikara ljudi” (Milan Nasković)
Biografija
Ivan Jovanović, rođen u Kragujevcu 1976. Studirao je FLU u Beogradu, odsek grafika, od 1999. do 2004, magistrirao 2008. u klasi Mileta Grozdanića na istom odseku. Aktivno izlaže od 1998. Do sada je imao 20 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nekoliko značajnih nagrada. Osnivač projekta"Ordinacija" i "Inex galerije". Član ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара